Skog

Populär skog och mark i Sverige

Att besöka skogen och vandra på dess mark, kan vara mycket rogivande och läkande för alla. I hela Sverige finns det idag hela 5242 naturreservat runtom i landet som utgör en total area på 5 miljoner hektar. Ett naturreservat är ett skyddat område där man kan vandra eller vid vissa platser tälta, men där det gäller vissa regler enligt Allemansrätten och Naturvårdsverket.

Skog och mark i ett naturreservat

Ska man besöka naturreservat och vandra, finns det bra tips på vackra naturreservat i Sverige som man absolut bör besöka. Även i Hallandsområdet finns det massor av vackra besöksmål i Hallands 190 naturreservat som är riktiga pärlor för den som gillar att vandra. Vill man vandra i högt uppe i fjällens skog, ska man besöka Abisko nationalpark och även Abisko naturvetenskapliga station. Här möts man av mestadels av björkskog eller ängsbjörkskog. I Skåne kan man besöka Torups bokskog som även fungerar som ett rekreationsområde. I Torups bokskog kan man grilla, rida cykla eller vandra.

I Dalarna finner man nordvästra Europas största skog som heter Ore skogsrike som består av djupa tallskogar. År 2015, utsågs Ore skogsrike av Värdsnaturfonden eller WWF, till ett av årets vackraste skog. På vintern är det roligt att kunna åka snöskoter i skog och mark och en snöskoter behöver ibland ses över. Skulle till exempel en drivrem till skotern gå sönder, kan https://www.rembutiken.se/ erbjuda massor av drivremmar, men även för andra ändamål som till bilen, symaskinen och mycket mer!

Att tänka på i naturreservat

Är man ute med båt och förtöjer vid ett naturreservat, finns det hårdare regler för skyddade områden nära vatten jämfört med den vanliga Allemansrätten. Här ska man till exempel tänka på att köra lugnt och försiktigt med båten och inte störa häckande fåglar. Vid vissa områden får man inte stiga iland vissa tider på året, så det kan vara klokt att se om det finns en gul eller röd varningsskylt innan man stiger iland. Skyddande naturreservat nära vatten är till för att bevara sällsynta fågelarter och dess bestånd. På land kan man givetvis vandra i naturreservat, men det är viktigt att kontrollera vad man får plocka och inte plocka i naturen och skogen och oftast står det uppsatta skyltar med regler för området. Att vandra i skog och mark i ett naturreservat, kan ge en riktigt vacker upplevelse och är en välbehövlig flykt från vardagen!

Du kanske också gillar...