Skog

Allt om odling

Många som är intresserade av allt som har med skog och mark att göra har även ett intresse av odling. Därför kändes det passande att vi i det här inlägger ger dig några tips på vad som kan vara bra att tänka på för att du ska lyckas med din odling. Många av de produkter vi kommer att nämna finns på wexthuset.com/ vilket är en bra sida för dig som är odlingsintresserad.

Att så fröer

Redan i februari kan du faktiskt börja att så dina fröer inomhus. Då vänder du dig till din närmsta butik som säljer fröer eller klickar hem de du är intresserad av i en butik som finns online. På de allra flesta fröpåsarna finns det information kring fröerna du valt att köpa hem och hur du bäst får dem att växa. Många väljer att sätta sina första frön i mjölkkartonger och allt eftersom att plantan växer flyttar de över den i en kruka för att slutligen kunna sätta ut dem utomhus. Dina plantor är redo att sättas ute när solen har värmt upp jorden och de kan överleva natten. Oftast brukar de dröja ända in i Maj tills att plantorna kan överleva utomhus.

Skötsel

När dina plantor är satta är det viktigt att du sköter om dem för att de ska kunna växa och må bra. Som vi nämnde tidigare så kommer de flesta plantorna med instruktioner där du kan läsa hur du bäst tar hand om dem. Plantor kan kräva olika mycket vatten och solljus. Har du ett större område med odling kan det vara värt att investera i ett automatiskt bevattningssystem. På så sätt behöver du själv inte gå runt och vattna dina plantor.

En annan stor och viktig del för att dina odlingar ska må bra är att du sköter dem på rätt sätt. Det är till exempel bra om du ser till att ta bort ogräs. Det finns många bra verktyg du kan använda för att få bort ogräs. Sedan finns det bra näring du kan ge till dina plantor. Om du har problem med att dina plantor drabbas av ohyra finns det många bra bekämpningsmedel du kan använda dig utav.

Skörda

Det sista steget om du odlar grönsaker eller andra sorters grödor är att skörda dem. Dina grödor behöver sin tid för att de ska mogna och vara redo att skördas. Oftast brukar skördetiden ske kring sensommaren i juli- augusti. Men en del grönsaker och bär går att skörda tidigare. Om du är osäker på när dina grödor är redo för att skördas finns det en hel del bra guider som du kan läsa i böcker, tidningar och på internet. Det bästa du kan göra för att ta reda på när dina grödor är redo för skörd är att läsa på. Många grödor brukar få mer färg när de är redo för skörd, en tomat är till exempel redo för skörd när den har fått en röd färg.

Du kanske också gillar...