Skog

Bjud hem skogen med måleri och design

Alltför lätt tycks vi separera våra hem och naturen som om de vore två helt skilda ting. Men i grund och botten kommer vi från just naturen och att bjuda in både den insikten och själva skogen i våra hem, kommer skapa både hälsa, glädje, trygghet och avkoppling i livet.

Naturens välgörande effekter

Många människor längtar ut till skogen och att komma närmare det naturliga. Det är ofta en djup längtan, rotad i insikten om att vi ofta känner stressen rinna av oss när vi går promenader i skogen eller längs havet. Forskning över hela världen visar också på alla de hälsofördelar som kommer av att spendera tid i naturen, att ta in den med alla våra sinnen och låta den påverka oss både fysiskt och mentalt. Studier visar på stärkt immunförsvar, lägre stressnivåer, sänkt blodtryck, ökad kreativitet och mycket mer, så det är inte konstigt att naturen lockar oss så mycket. Men vad som är lätt att glömma är att det faktiskt går att bjuda in naturen i sitt hem – det finns mängder med lösningar för de som har svårt att komma ut i skogen av olika anledningar.

Måla, tapetsera, välj material och färger

Ta en ordentlig titt på ditt hem. Hur ser det ut nu, har du någon enhetlig stil eller spretar det lite åt alla håll? Hur skulle du kunna plocka in naturen mer i din inredning, och vilka typer av representationer av naturen skulle du må bra av att ha omkring dig? Bestämmer du dig för att göra en mer genomgående uppfräschning av ditt hem finns det mängder av inspiration att hämta på exempelvis nätet. När du vet hur du vill ha det är det bara att sätta igång. För att få en perfekt grund kan du med fördel anlita experter på måleri och tapetsering; att ha fräscha väggar blir en perfekt start för att bjuda in naturen. Kanske välja en fondvägg eller två med naturmotiv? Tänk på färger, nyanser och material, och om du vill ha fokus mot till exempel skogen, havet eller något annat. Använd mycket trä och andra naturmaterial, och låt kreativiteten flöda. Tänk på hur både vild och organiserad naturen kan vara, och inspireras av det.

Håll det sparsmakat och vackert

Att välja naturvita väggar är extra bra om du även har fondväggar med mönster, och blir också en perfekt bakgrund för tavlor. Blanda naturmotiv med vackra citat för dina tavlor, och låt dem skapa en känsla av lugn och avkoppling i ditt hem. Prydnadsgräs, grenar och färska blommor som inredningsdetaljer kan skapa en fantastisk känsla och atmosfär i vilket rum som helst, och passar det kan även någon form av vatten få plats, kanske ett mjukt porlande över stenar eller ett akvarium.

När du inreder är det viktigt att det inte blir för plottrigt och överväldigande, utan låt inredningen få vara sparsmakad och elegant, med vackra detaljer i naturmaterial. Färska blommor och gröna växter ger skönhet och renar luften.

När allt är klart kan du luta dig tillbaka och njuta – låt naturen skänka dig stillhet och ro även i hemmets lugna vrå. Och när du kan finns skogen och havet där ute och väntar på dig för lite extra kärlek.

Du kanske också gillar...