Skog

Klä dig rätt för skog och mark

Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder. Så låter det gamla ordspråket som är lika sant nu som då. Att klä sig rätt när man ska ut i skog och mark är avgörande för att få en bra vistelse ute i naturen och med rätt jacka kommer man långt.

Rätt kläder från topp till tå

Många gillar att vandra ute i skog och mark. Det är avkopplande och fridfullt på många sätt. Men oavsett om man utför enstaka dagsturer på någon timme eller längre vandringar, är det viktigt att ha rätt kläder. Kläderna ska hålla dig torr och varm så att du kan vara ute ett tag utan problem. För kortare dagsturer räcker det med bekväma och alldagliga kläder. Välj bekväma byxor som du inte är så rädd om då risken för att fastna i taggiga buskar finns. Anpassa skorna efter väder. I skogen blir det väldigt snabbt och lätt blött och lerigt. Välj gummistövlar om det har varit regnigt och blött i flera dagar, speciellt under våren och hösten då vattnet inte sugs upp lika lätt av växtligheten.

När det kommer till jackor finns ett stort utbud att välja mellan och en riktigt bra jacka att ha ute i skog och mark är skön, praktisk och lagom varm. Den bör vara lätt att röra sig i och får gärna vara vattentät. Oftast räcker det med en skaljacka som kan bäras över några lager tröjor, men det finns även ett stort utbud av friluftsjackor om man hellre föredrar det. Precis som med byxorna finns det en risk för att jackan utsätts för taggiga buskar och grenar som kan repa hål i den. Därför bör du inte ta på dig en jacka som du är väldigt rädd om. Tänk på att du snabbt blir varm när du går i skogen, så välj inte dunjackan för din skogsvandring även om det är runt nollan.

Du kanske också gillar...