Skog

Fåglar och vilt

Naturvårdsverket har i Sverige ett registrerat varumärke vid namn Naturum. Det är helt enkelt informationscentrum i anslutning till olika naturreservat där man kan få veta mer om naturens mångfald i just området.

Vid Hornborgarsjön finns ett sådant Naturum värt att besöka. Just vid Hornborgarsjön kan man få se tranornas dans antingen genom att åka dit och skåda dansen själv med egna ögon eller virtuellt genom videoinspelningar.

Det som är spännande förutom tranornas dans är förstås att Hornborgarsjön gett upphov till så många olika fåglars trivsel så de kommer i mängder dit. Vildgäss och tamgäss är gäss båda två. Här ser man hur vilda djur har blivit tama och kommit i människans tjänst.

Kulturlandskap är inte bara odlad mark utan all mark som människan påverkat starkt genom människans aktiviteter. Hornborgarsjön är också ett kulturlandskap. Mängder av fågelskådare och andra intresserade kommer till Hornborgarsjön varje år.

Men i kulturlandskap trivs också andra djur. Rådjuren kommer gärna till människornas trädgårdar. På en del orter kan man få se hela familjer av vildsvin gå fram mellan tomterna i en trädgårdsstad. Idag kan man också få se varg eller höra dem yla på avstånd om man bor i Värmland till exempel. Grävling är inte heller ovanligt men lodjur är skygga så dem ser man inte så ofta.

Du kanske också gillar...