Skog

Liv i skogen

Artrikedomen är inte särskilt stor i den svenska skogen men där finns mycket liv, mycket mer än man ser och förstår vid första ögonkastet. Javisst, träden i skogen är nästan likadana, kan man tycka. Gran, tall, björk är de vanligaste träden i skogen. Fast i Skåne finns det lövskog som bokskogar till exempel. Men de finns inte i hela landet. Men undertill, precis rakt under ens fötter finns en så stor sak som växer att den är nästan som en egen planet. Och det är det mycket som kommer att bli de svampar människan kan plocka i skogen och äta. Visste du att svamp är en källa till D-vitamin?

Den underjordiska svampen är gigantisk och kan breda ut sig i många kilometer åt alla håll och kanter. Ovanpå marken växer mossor och lavar och där finns ett myller av småkryp som har sina tillhåll. Förutom det finns det massor av blåbär- och lingonris, kråkbär och tranbär i skogen. Bland de växter som finns i skogen är flera ätliga. Det är inte för intet som skogens skafferi är något man talar om. Lavar är ätliga, liksom granskott, björksav och olika växtrötter. Vassens rötter kan ätas och många andra växter.

Smakrika växter som harsyra och stensöta är goda att äta som de är eller ha med i sallad. Rallarrosor växer gärna vid vägrenar och kalhyggen och deras rötter kan man koka soppa på efter att man tagit bort mittsträngen som är besk i smaken. När den är borta så blir soppan kolhydratrik. Bladen kan man koka te av.

Tall har man historiskt sett gjort såpa av och tvål som doftar lite speciellt. Göra upp eld på tall är väldigt lätt då den är full av terpentin. Men barren är fulla med c-vitamin och goda att koka te på.

Nypon kan man plocka och kärna ut för att sedan koka till soppa eller koka te på dem. På vintern kan man äta även svarta frukter av nypon.

Det kan även finnas hallonsnår i skogen och många andra växter som är ätbara. Traditionellt har skogen även gett ved att elda med både för lägerelden men också för hemmen som har värmekälla.

Förutom skafferi och bete för husdjur så har människan också tillverkat möbler och golv, fiskelinor och korgar och mycket mera med det som växer i skogen.

Du kanske också gillar...