Skog

Att campa i skog och mark

Att campa i skogen kan vara en fantastisk och rogivande upplevelse om man är väl förberedd och samtidigt respekterar naturen. Det är viktigt att följa de regler som gäller när det kommer till att värna om skogen när man campar.

Allemansrätten och att ordna villataket innan man campar

Något som alla bör veta om och känna till när man ska campa i skog och mark är allemansrätten. Det finns fler saker man ska tänka på vid camping i skogen och det är viktigt att kontrollera vad man bör veta om allemansrätten innan man beger sig ut i det vilda. Allemansrätten innebär att alla har rätt att röra sig fritt i naturen men med eget ansvar, samt att följa de regler som gäller. Tältar man gäller grundregeln ett dygn på en plats och sedan måste man flytta till en annan plats. Man måste noga se till om områden är ett naturreservat eller mark som är privatägd. Ska man ut på en ö, kan vissa öar ha så kallat tältningsförbud och det är viktigt att man kontrollerar detta innan. Man ska också respektera naturen genom att inte skräpa ner, föra oväsen eller se till så att man följder de eldningsregler som gäller vid grillning, eller slår upp en lägereld. Innan man beger sig ut och bor i en villa, kan det vara skönt att veta att allt är intakt och helt på huset. Det kan även vara en trygghet att komma hem till en villa som man vet inte behöver renoveras. Taket är något som är en av de viktigaste delarna på ett hus och behöver man renovera taket innan man beger sig ut på camping, kan villatakspecialisten.se/ se till att taket blir helt och snyggt med ett hållbart resultat!

Att tälta i nationalparker

Vill man tälta i en nationalpark, finns det nationalparker där man kan tälta , men också nationalparker som har tältningsförbud. Ska man tälta högre uppåt norra Sverige i Lappland, är Pieljekaise, Vadvetjåkka några nationalparker som är tillåtna att tälta i. Tältar man i Muddus, Padjelanta, Sarek och Stora Sjöfallet, som också ligger i Lappland, gäller dock vissa regler som att man inte får tälta intill rengärden. Några andra vackra nationalparker man kan tälta i är Djurö och Tiveden i Västergötland, Tresticklan i Dalsland, Ängsö i Uppland, Fulufjället i Dalarna eller till exempel Färnebofjärden i Gästrikland. Det finns många andra nationalparker man kan tälta i men det gäller alltid att man kontrollerar hur länge man kan stanna och vilka zoner som går bra att stanna i.

När man tältar i skogen och vill göra upp en eld, är det mycket viktigt att man följer de säkerhetsregler som gäller vid eldning. Eldning ska ske under säkra förhållanden, som att se till så att det finns vatten i närheten. Man ska även se till att vattna en skyddszon på två meter kring områden där man gör upp en eld. Man ska aldrig elda på en berghäll då berget kan få sprickor som aldrig läker. Bygger man en eldstad, ska man bygga den tätt med större stenar och sedan lägger man ved och grenar på stenarna och eldar. Många gör fel genom att skapa en ring av stenar på marken, men då finns det risk för så kallad rotbrand i marken. Att campa i skogen ger både stillhet, frisk luft och en härlig upplevelse!

Du kanske också gillar...