Skog

Att bo nära skog och mark

Att bo nära naturen är mycket avkopplande och framför allt så slipper man oljud som störande grannar eller oväsen från trafik och annat. Vill man bo med skogen som granne, behöver man inte flytta ut så långt då många villor och hus idag säljs med skogstomter nära staden.

Fördelar med skogen som granne

Fördelen med om man bor på en skogstomt, är att man sällan har insyn av grannar till huset och många skogstomter är relativt stora. Vill man endast köpa en tomt och bygga eller beställa ett färdigt hus i Stockholm, kostar en tomt och mark i genomsnitt 3 190 800 kronor. Utanför Stockholm kan man finna riktigt stora skogstomter med hus för bra mycket lägre summa, särskilt uppåt norra Sverige. I Norrbotten kan man lätt hitta ett litet hus med stor tomt på 2000 kvm för bara runt 300 000 kronor totalt. Att bo med skogen utanför dörren, är hälsosamt både för kropp och själ. Skogen och träden ger väldigt mycket hälsosamt syre att andas in, samt att man slipper giftiga avgaser utanför sitt hem. En intressant fakta är att ett träd som är 3,5 meter långt, kan producera cirka 218 liter syre per år. Personer som har luftvägssjukdomar som astma, har visat sig bli bättre när de bor i skogen och har lättare att andas. Sagolik skog och mark lugnar och gör att man blir mindre stressad. När man bor i ett hus med skogen som granne, är det relativt vanligt att man har en öppen spis att njuta av. Då är det praktiskt att kunna förvara sin ved i smarta och praktiska vedsäckar och all ved ligger säkert på plats!

Att tänka på om man bosätter sig nära skog

Innan man köper en skogstomt, ska man kontrollera om vatten och el är draget. Det är även klokt att se över förutsättningarna för skogsmarken innan man köper tomten. Berggrund kan till exempel kräva sprängning, sankmark kräver pålning och tät skog kan ibland behöva avverkas. Finns det redan ett färdigt hus på tomten är det enklare att flytta in, men man ska alltid se till så att det inte finns fuktskador och röta eller att marken inte har skador. Har man inget kommunalt vatten, kan man skaffa sig en egen brunn. Ska man bo året runt i huset nära skogen, är det bra om brunnen är tillräckligt stor för en bra kapacitet. Även om det kan vara en liten bit till närmaste granne är det alltid klokt och bra att presentera sig, och om något skulle inträffa kan det kännas tryggt att vända sig till närmaste granne.

När man bor nära skogen, ska man vara rädd om marken och grönskan och inte skräpa ner eller skada träden som man låtit vara kvar på skogstomten. Det som är det mysiga med en skogstomt, är att man även blir granne med en mängd olika djur, beroende på var man bosätter sig. Uppåt norr kan man räkna med ett besök av en nyfiken älg som undrar just vilken människa som flyttat in i området, eller ett vildsvin eller två. I Stockholm är det mer vanligt med mindre djur som harar, rävar eller rådjur, men det har hänt att större djur har synts till som älg, varg eller vildsvin. Skogen är människans bästa granne som alltid gör att man kan koppla av från vardagsstressen.

Du kanske också gillar...