Skog

Förbered dig inför flerdagarsvandring i skogen

Att vandra har blivit allt populärare i och med coronapandemin då många tvingats spendera sina semestrar hemma i Sverige. För att ändå få komma iväg och göra något kul på semestern har många fått upp ögonen för just vandring i Sveriges vackra natur. Men att bara ge sig ut på vandring som nybörjare är inte lätt. Det kräver en hel del förberedelser och planering för att vandringen ska bli så lyckad och rolig som möjligt.

Så förbereder du dig

Inför en vandring måste du se till att din fysiska nivå är tillräckligt hög för att klara av en vandring. Det är tungt och jobbigt att vandra ibland och därför är det viktigt att du tränar upp dig inför vandringen. Den största skillnaden jämfört med promenader och lättare dagsturer är ryggsäckens vikt. När du ska vara ute i flera dagar kommer ryggsäcken väga en del och då är det bra att vara förberedd på det. För att träna inför det kan du använda Skivstänger för att träna på att bära på något tungt. Det finns många övningar du kan göra med en skivstång men du bör fokusera på rygg, axlar, ben och mage. Då kommer du orka stå upprätt även när ryggsäcken känns riktigt tung. Det andra du behöver göra är att träna upp konditionen så att du orkar gå mycket varje dag. Med tanke på hur ojämnt underlaget kan vara ute i skogen kommer det bli jobbigare än att bara gå som vanligt. Med en god kondition kommer din vandring kännas lättare och därmed också roligare för att du inte behöver fokusera på hur jobbigt det är utan du kan ta in allt det vackra omkring dig.

Planeringen är viktig

Du kommer behöva lägga upp en plan inför din vandring för att göra den så enkel och bekväm som möjligt. Först måste du avgöra var du vill vandra, det finns många alternativ där du kan välja mellan någon av Sveriges populäraste vandringsleder eller bland de mindre kända vandringslederna som finns runt om i landet. Fördelen med de mindre kända är att du troligtvis inte kommer stöta på så många andra människor medan fördelen med de populära är att de troligtvis är populära av en anledning. Så där kan du väga för- och nackdelar mot varandra innan du väljer. Nästa steg är att se till att du har all nödvändig utrustning inför din vandring. De tre huvudsakerna är att du håller dig varm, torr och mätt. Därför bör du packa varma kläder, vattenavvisande täckkläder och gott om mat och snacks för att hålla energinivån uppe under hela vandringen. Du kan välja mellan att ta med ett eget tält och tälta varje natt under vandringen eller kolla upp var olika fjällstugor eller andra boenden finns längs vägen. Lägg upp dagsetapperna utefter din fysiska förmåga och var du ska sova för natten. Se till att den mat du packar ner inte är en kylvara och att den inte väger för mycket.

Du kanske också gillar...